Глобален иновационен индекс 2014: Швейцария, Великобритания и Швеция оглавяват класацията с окуражаващи признаци от Субсахарска Африкa

global inovtion indexТемата на Глобалните иновации 2014 е “ Човешкия фактор в иновациите” , проучване за ролята на човешкия капитал в процеса на иновации, отбелязва нарастващия интерес, който са показали фирми и правителства при идентифицирането на творчески личности и екипи.

Тази година на старта на Глобален иновационен индекс ( Global inovation index) , министъра индустрията на Австралия Иан Макфарлейн се присъедини към авторите на доклада и неговите партньори в Сидни при срещата на световните бизнес лидери  ( известни като Б -20 ), която е част подготовката за тазгодишната Г-20, на която Австралия ще бъде домакин ( 15-16 ноември 2014г.).

Стартирането на GII в навечерието на Г-20 в Австралия, и като първото такова в Азиатско-тихоокенаския регион отразява уникалността на GII, като инструмент за измерване и подобряване ефективността на иновациите”, заяви Франсис Гъри ( генерален директор на СОИС). Той добави: “ Това признава централната роля на иновациите за устойчив и балансиран растеж и увеличаване на работните места.- Както се предвижда от ръководството на Г-20”.

За мен е чест GII да започне в Австралия и съм много горд да видя Австралия водеща в търговията и конкуренцията. Австралия е инвестиционна дестинация, която предлага виско квалифицирана работна сила. Ние разбираме, че усилията за увеличване на просперитета зависят от иновациите,творчеството и фокуса върху новите глобални пазари, както и силна система за интелектуална собственсот- ключова част от програмата за растеж, която ще се обсъжда от Г-20 “, каза г-н Макфарлейн.

GII 2014, проучва 143 икономики по целия свят, като използва 81 показателя- за да прецени възможностите за иновации в измерими резултати. От 2007 насам ежегодно публикува сравнителен анализ за бизнес ръководители, политици и други лица, търсещи поглед върху състоянието на иновациите в целия свят.

Топ Класацията

За GII 2014 г., Швейцария остава лидер за четвърта поредна година. Великобритания се движи нагоре на второ място, следвана от Швеция. Нова държава, която влезе в топ 10 тази година е Люксембург, на 9-то място.

Лидерите на GII  са създали добре свързани иновационни екоситеми, където инвестициите в човешки капитал, комбиниран със силни иновационни инфраструктури, допринасят за високите нива на креативност.

По- специално първите 25 страни в класацията на GII последователно дават високи резултати в повечето показатели и имат силни страни в области, като иновации, инфраструктура, иноформационни технологии; сложност на бизнеса, като на пример умения на работниците, усвояване на знания и онлайн креативност.

Качеството на иновациите се оценява като добро. По отношение  на качеството на иновациите, САЩ  притежава най-добро място в групата  с високи доходи, следвани от Япония, Германия и Швейцария.  В класацията на икономики със средни доходи в качеството на иновации начело са  Китай, следвани от Бразилия и Индия.

Различните групи отбелязват по различен начин иновациите

Класация по региони

  • Централна и Южна  Азия
  1. Индия
  2. Казахстан
  3. Бутан
  • Субсахарска Африка
  1. Мавриций
  2. Сейшли
  3. Южна Африка
  • Югоизточна Азия и Океания
  1. Сингапур
  2. Хонг Конг ( Китай)
  3. Република Кореа
  • Южна Америка и Карибите
  1. Барбадос
  2. Чили
  3. Панама
  • Северна Африка и Източна Азия
  1. Израел
  2. Кипър
  3. ОАЕ
  • Европа
  1. Швейцария
  2. Великобритания
  3. Швеция
  • Северна Америка
  1. САЩ
  2. Канада

Човешкия фактор: съществената искра в иновациите

По отношение на образованието, като фактор за формиране на човешки капитал, най-добрите изпълнители в групата с високи доходи са: Република Кореа, Финландия и Великобритания. Китай, Аржентина и Унгария заемат първите места сред страните със средни доходи.

Всички тези страни са предприели сериозни усилия за поддържане или подобряване качеството на техните човешки ресурси, чрез образование и учене през целия живот.

GII показва, че по-добре образованите граждани са по-успешни в насърчаването на иновации. Тези страни се движат нагоре по изтъчненост на своите иновации, качество на талантите в науката, инженерството, също така и по бизнес и управление.

Източник: СОИС

Подготвил: Христина Трайчевска

 

Може да харесате още...