КЗК санкционира НИС Петрол със 147 хиляди лева

КЗК санкционира НИС Петрол със 147 хиляди леваКЗК санкционира НИС Петрол със 147 хиляди лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на НИС Петрол ЕООД имуществена санкция в размер на 147 254 лв. във връзка с реклама за предлагане на отстъпки за горива в кампании „Талони за отстъпка 7 ст./литър” и „Картова програма за лоялност „Fuel pass”.

Производството е образувано по повод постъпил сигнал, в който се съдържат твърдения за недобросъвестни практики от страна на НИС Петрол ЕООД във връзка със заблуждаваща рекламна табела, поставена на входа на бензиностанция „Газпром“. Според подателя на сигнала табелата указва, че при зареждане на каквото и да е гориво потребителят получава 7 ст. отстъпка на литър, а в действителност отстъпката е драстично по-малка.

Комисията установи, че в период от 10.11.2014 г. до 30.04.2015 г. НИС Петрол ЕООД провежда паралелно две рекламни кампании: „Талони за отстъпка 7 ст./литър” и „Картова програма за лоялност „Fuel pass”. В кампаниите „НИС Петрол” ЕООД използва рекламната табела с текстово послание „Вземи сега 7 ст./литър с талон за отстъпка при зареждане на бензин, дизел или автогаз”, което съдържа елементи със заблуждаващ характер, като в него липсва посочване на съществени за потребителя условия, узнаването на които е възможно да повлияят върху избора му при покупка на горива в бензиностанции „Газпром”.

Източник: Комисия за защита на конкуренцията